A test díszítése szinte egyidős az emberiséggel, bár ez eleinte feltehetőleg csak csontból és kőből készült ékszereket jelentett. Hamar megjelent azonban a test festése is, ami különböző eseményekhez kapcsolódott, például a vadászat előtti szertartások, melyeken az istenek segítségét kérték a siker érdekében. A Dél-Tirolban 1991-ben felfedezett Ötzi, a Jégembernek is nevezett gleccser múmia tetoválásait sokan inkább egészségügyi beavatkozás, valamilyen akupunktúra jellegű kezelés nyomainak tartják.

Tetoválás az őskorban

Ötzi a jégember

Az Ötzinek elnevezett múmia több mint 5000 éve élt, így igen nagy meglepetést keltett, hogy a testén tetoválások találhatóak.

Az Ötzi csuklóján található tetoválás
Úgy tűnik, ez kevés volt a szenzációhoz, hiszen a tetoválások elhelyezkedése alapján  egyre inkább azt valószínűsítik a tudósok, hogy ezek nem testdíszítés céljából készültek, hanem egészségügyi beavatkozás, mégpedig a sokezer kilométerre fekvő Kínában, majd 2000 évvel később felfedezett akupunktúra nyomai.

Ötzi további tetoválásai

A források közt található linkek segítségével bárki alaposabban is szemügyre veheti az 5000 éves múmiát, ha (hozzám hasonlóan) a testdíszítésen kívül egyéb szempontból is érdeklődik a régészet és őskor-kutatás iránt..

Források:

Ötzi tetoválásai

Ötzi 3D-s képei és a tetoválások fotói A képek nagyíthatóak és különböző effektusok segítségével alaposabban is vizsgálhatóak